Prijava na cepljenje odslej preko spletne aplikacije

Z današnjim dnem prijave na cepljenje proti COVID-19 potekajo preko centralnega portala zVem. Prijave v ambulanti ne bodo več možne; če pa ste se pri nas že prijavili na cepljenje, ponovna prijava ni potrebna.

Za prijavo na cepljenje ne potrebujete digitalnega potrdila, temveč samo EMŠO, številko zdravstvenega zavarovanja (s kartice zdravstvenega zavarovanja), mobilno telefonsko številko in po želji naslov elektronske pošte. Ob prijavi lahko navedete morebitne kronične bolezni ali alergije. Za manj vešče računalnika pa je obrazec seveda mogoče oddati tudi v imenu druge osebe.

Po oddaji prijave bo posameznik prejel SMS z varnostno kodo na vnešeno mobilno številko. Šele po potrditvi z vnosom varnostne kode prijava postane veljavna in je posredovana cepilnemu centru. O terminu in lokaciji cepljenja bodo posamezniki obveščeni preko SMS sporočila.

Od ponedeljka bodo imeli cepilni centri možnost cepiti tudi mlajše od 50 let, še naprej pa bodo obstajale prioritetne skupine, ki bodo imele prednost pri cepljenju (starejši od 50 let, kronični bolniki, zapopsleni v kritični infrastrukturi). Spletna prijava upošteva prednostne kriterije vsakega uporabnika in ga v skladu z veljavno strategijo umesti na seznam pri izvajalcu cepljenja.

Še vedno pa velja:

  • vse vaše prijave na cepljenje v Arcus Medici so in bodo veljavne kljub napovedani vzpostavitvi aplikacije za cepljenje;
  • na voljo sta 2 cepivi, in sicer Comirnaty (Pfizer-BioNTech) in Vaxzervia (AstraZeneca). Vrste cepiva ni mogoče izbirati, ker imamo stroga navodila, koga lahko cepimo z določenim cepivom. Cepiva Janssen (Johnson&Johnson) trenutno ni na voljo, niti nimamo informaciji, kdaj bo.
  • osebe, ki so COVID-19 prebolele pred več kot 6 meseci in manj kot 8 meseci, prejmejo samo en odmerek cepiva.

Naj ponovimo, da so vsa cepiva varna in odobrena s strani pristojnih institucij. Razen pričakovanih reakcij na cepljenje drugih pomembnih stranskih učinkov nismo zaznali.

Verjamemo, da bo ta način prijav brez večjih težav za občanke in občane nadomestil prijave v ambulanti. Z nekaj medgeneracijske pomoči pri prijavi in SMS sporočilih pa ne bo predstavljal prevelikega zalogaja tudi za starejše in tiste, ki so manj vešči uporabe računalnika.