Arcus Medici | Trg svobode 9 | 4226 Žiri

Klic v sili : 112
  Kontakt : Jaka Strel dr. med. 0820 50 170 ali
Ivan Pecev dr. med. 0820 50 171

Novice

ANALIZA TELESNE SESTAVE

ANALIZA TELESNE SESTAVE

po metodi bioelektrične impendance

Analiza telesne sestave je preiskava, ki jo uporabljamo za ocenjevanje kvalitete telesne sestave. Ne zanima nas samo, kolikšna je posameznikova telesna masa, ampak tudi, kolikšen je delež posameznih gradnikov, ki sestavljajo človeško telo, kot so telesna voda, mišična masa, maščobna masa, visceralna maščoba, celična masa, minerali itd. Oceno telesne sestave v naši ustanovi izvajamo po metodi bioelektrične impendance (BIA), ki na podlagi različnih bioelektričnih lasnostih tkiv (upor, prevodnost, kapacitivnost) izračuna koncentracijo in lokacijo osnovnih komponent telesne sestave. Rezultat predstavlja pomemben del interdisciplinarne zdravstvenopreventivne obravnave.

Preiskavo izvajamo na tehtnici InBody 770, ki predstavlja vrh tovrstne tehnologije. Uporabljajo jo največji strokovnjaki s področja zdravstva, športa, filmske industrije. Preiskava je neinvazivna, traja 1 minuto in se izvaja v toplem, prijetnem prostoru pod vodstvom izobraženega strokovnjaka. Za doseganje natančnih rezultatov je potrebno slediti navodilom, ki jih dobite tukaj (link) ali jih prejmete ob obisku v ambulanti.

Rezultate meritve ob preventivnem pregledu analizira in interpretira zdravnik. Rezultati so osnova za natančno določitev zdravstvenega stanja posameznika, zlasti v kombinaciji z oceno telesne zmogljivosti (ŽIRfit) ter ostalimi preiskavami, ki so vključene v redni preventivni pregled (laboratorij, EKG, gleženjski indeks itd.). Pogosto povemo, da so rezultati odraz življenjskega sloga posameznika, na katerega v največji meri vplivajo telesna dejavnost, prehrana in stres, ter predstavljajo osnovo za nadaljnja svetovanja in ukrepe s področja telesne zmogljivosti (kineziolog) in prehrane (zdravnik, dietetik).

Cena preiskave je:

 • 50 eurov. Prva meritev z vključeno razlago in kratko svetovanje s strani zdravnika.
 • 30 eurov. Ob preventivnem pregledu ali vsaka naslednja meritev ali samo meritev brez interpretacije.

Na preiskavo se naročite po telefonu ali po elektronski pošti.

 

Arcus Medici

Več

Kaj je kineziologija? Predstavitev naše kineziologinje.

Kineziologija je v najširšem pomenu veda o gibanju. Poimenovanje izhaja iz grškega izraza kinesis, ki pomeni gibanje, v praksi pa to pomeni proučevanje dejavnosti ljudi in njenega vpliva na zdravje, telesni fitnes in kakovost življenja posameznika. Čeprav je izraz na slovenskem področju še manj poznan in se je kineziologe v preteklosti večrat zamešalo s kinologi (strokovnjaki za pse), sinologi (strokovnjaki za Kitajsko) in fizioterapevti, se danes vedno več kineziologov pojavlja tudi v praksi.

Kineziolog je torej strokovnjak s področja gibanja človeškega telesa in lahko sodeluje v širokem spektru področij, kot so medicina, profesionalni šport, ergonomija, organizacija delovnih mest in postopkov, rehabilitacija … Ukvarja se tako z zdravo populacijo kot tudi s starejšimi osebami, osebami z nekaterimi kroničnimi boleznimi, poškodbami in okvarami gibal. Od drugih strokovnjakov s podobnih področij se loči predvsem v tem, da se ne ukvarja z zdravljenjem, temveč s pomočjo znanja s področja gibalnih sposobnosti (moči, gibljivosti, vzdržljivosti, ravnotežja, koordinacije) načrtuje, izpelje in analizira vadbo ob upoštevanju posameznikovih zdravstvenih omejitev. Cilj tako načrtovanega vadbenega procesa je ohranjati ali izboljšati posamzenikov telesni fitnes in preprečevati nastanek ali upočasnjevati nastanek določenih bolezneskih pojavov.

Kineziolog v ambulanti Arcus Medici se bo vključil v razširjeni tim družinskih zdravnikov na področju preventivnih intervencij s področja telesne zmogljivosti. Njegova področja delovanja bodo predvsem diagnostika posameznikovega gibalnega fitnesa (s pomočjo testne baterije Žirfit), svetovanje s področja telesne dejavnosti in vadbe in izvajanje slednjih v praksi. Upamo, da bomo s tem dodatnim korakom v zdravstveni preventivi lahko pripomogli k še bolj zdravem življenjskem slogu in kvaliteti življenja Žirovk in Žirovcev.

Kot kineziologinja bo v sklopu ambulante Arcus Medici delala Nina Istenič, ki se je izobraževala na dodiplomskem in nato magistrskem študiju Kineziologije na Fakulteti za šport v Ljubljani. Dosedanje izkušnje je nabirala pri delu z otroki, športniki in splošno populacijo, v sklopu česar je eno leto preživela tudi na Nizozemskem.

Za študij kineziologije se je odločila, ker je že od nekdaj navdušena nad športnimi dejavnostmi, ki so spodbudile njeno željo po razumevanju, kako se čim boljše pripraviti na tako športne kot tudi vsakdanje izzive. Verjame, da je vadba “čudžno zdravilo”, ki lahko izboljša naše zdravje in kvaliteto življenja na mnogih nivojih, če jo le znamo pravilno izkoristiti.

Več

Psihoterapija s psihoterapevtko Darjo Gerbert

 

Zdravje je stanje popolne telesne, duševne in socialne blaginje ter ne le odsotnost bolezni ali hibe. Živimo v času nenehnega stresa, ki primarno vpliva na naše duševno stanje in ni tako poredko, ko se zaradi dolgotrajnega stresa začnejo pojavljati znaki duševne bolezni.

Psihoterapija je proces, s katerim spoznavamo in raziskujemo sebe, svoje sheme in konstrukte, svoja doživljanja, občutke, misli in telesne senzacije. Ob tem pa ob uporabi različnih tehnik predelujemo dogodke, ki imajo pomemben vpliv na lastno doživljanje dogodkov in na trenutne odnose. Psihoterapevtska obravnava navadno poteka enkrat tedensko po 45 min. Trajanje je odvisno od želja in ciljev posameznika. Izvajamo individualno, partnersko, družinsko in skupinsko psihoterapijo.

 • Pomagamo vam pri težavah, kot so:
 • anksioznost,
 • depresija,
 • stres in nezmožnost sprostitve,
 • težave v partnerstvu, družini in drugih medosebnih odnosih,
 • občutja nesmisla in neizpolnjenosti,
 • pomanjkanje samozavesti,
 • osebnostne motnje,
 • psihične stiske po travmatskih doživetjih,
 • motnje hranjenja,
 • različne vrste odvisnosti itd.

Psihoterapevti z različnimi metodami in tehnikami pomagajo pri procesu raziskovanja sebe, pri predelovanju čustvenih vsebin ali travmatskih izkušenj, ki imajo vpliv v sedanjih odnosih in situacijah. V psihoterapiji gre za gradnjo zaupnega in varnega odnosa med klientom in terapevtom, kjer oseba pridobi pozitivno in empatično izkušnjo odnosa, se bolj zave lastnih občutkov, telesnih senzacij in vedenj, kar vse vpliva na boljše počutje posameznika.

Zavedajoč se pomembnosti stabilnega duševnega stanja smo v Arcus Medici povabili psihoterapevta Dr. Silva Koželja.  Zaradi objektivnih razlogov psihoterapevt ni mogel nadaljevati z izvajanjem psihoterapije in je predlagal psihoterapevtko Darjo Gerbert, ki bo v prostorih naše ambulante enkrat ali dvakrat  izvajala psihoterapijo.

Ponovni začetek psihoterapevtske obravnave bo v torek 4.12.2018

Predvideni termini so vsak torek od 16.00 do 19.00 oz. po dogovoru.

Cena psihoterapevtske obravnave je 55 evrov na obravnavo. Obravnava traja 50 minut.

Za informacije in naročanje nas kontaktirajte na:

dr.pecev@arcusmedici.si  tel: 0820 50 171

dr.strel@arcusmedici.si  tel: 0820 50 170

 

Predstavitev psihoterapevtke

Darja GEBERT, mag. je diplomirala na Teološki fakulteti v Ljubljani. Strokovno pot je nadaljevala na  magistrskem programu Zakonske in družinske študije, nato pa uspešno zaključila program izpopolnjevanja iz Zakonske in družinske terapije. Terapevtske izkušnje je pridobivala kot terapevtka – stažistka na Frančiškanskem družinskem inštitutu pod vodstvom dr. Christiana Gostečnika. Dodatno se je izobraževala tudi za terapevtsko delo z otroki. Vloga mame in partnerice ji omogoča razumevanje medosebnih odnosov in izzivov starševstva. Pri delu jo vodi sočutje, v pomoč so ji izkušnje iz različnih področij, na katerih je aktivno sodelovala. Dolga leta je bila aktivna športnica, izkušnje ima tudi s pedagoškim ter prostovoljnim delom z otroki in žrtvami kaznivih dejanj. Pri svojem delu se ukvarja tudi z nasiljem (verbalno, psihično in fizično), različnimi oblikami zasvojenosti (alkohol, droge, odnosi, hrana,…) in mobingom, katerega je opisala in raziskovala v svoji magistrski nalogi. Izkušnje na omenjenih področjih je pridobivala tekom študija, tudi skozi dolgoletno delo v policiji.

 

Več

Cepljenje proti sezonski gripi

Dne 7.11.2016 pričnemo v prostorih Arcus Medici s cepljenjem proti sezonski gripi.

Cepljenje priporočamo vsem, še posebej pa osebam s povečanim tveganjem za težji potek obolenja. To so osebe starejše od 65 let, osebe s kroničnimi obolenji srca in ožilja, kroničnimi obolenji dihal in presnove, vključno s sladkorno boleznijo, ter osebe z oslabelim imunskim sistemom, dojenčki in nosečnice. Pri teh lahko gripa poteka v težji obliki, zaradi poslabšanja osnovne bolezni pa pogosto zahteva bolnišnično zdravljenje.

Cepljenje proti sezonski gripi je relativno varno. Cepivo je mrtvo,  sestavljeno iz prečiščenih površinskih antigenov virusov, ki so pridobljeni na oplojenih kokošjih jajcih, in ne more povzročiti bolezni niti v blagi obliki. Stranski učinki cepljenja so redki in načeloma izginejo po parih dneh. Lahko se kažejo kot povišana telesna temperature, slabo počutje, bolečina in rdečina na mestu vboda.

Cepljenje odsvetujemo pacientom, ki so že imeli resnejše alergijske reakcije po cepivu proti sezonski gripi ter pacientom, ki imajo znane alergije na jajčne beljakovine.

Cena cepljenja je 7 evrov za starejše nad 65 let, paciente z določenimi kroničnimi boleznimi in nosečnice ter 14 evrov za ostale.

 

Arcus Medici

Več

Osnova zdrave prehrane

 

Hrana nam ponuja vrsto različnih hranil, ki zagotavljajo energijo,  potrebno za rast in/ali vzdrževanje procesov, ki potekajo v našem telesu.

Ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe spadajo med makrohranila (makro pomeni veliko) in jih v telo vnašamo v velikih količinah (v gramih), saj nam služijo kot vir energije ter imajo še druge funkcije.  Vitamini in minerali sodijo med mikrohranila, katere naše telo potrebuje za pravilno delovanje.  V telo jih vnašamo v manjših količinah (miligramih ali mikrogramih) in ne služijo kot vir energije v telesu. Poleg teh naštetih snovi je za zdravo življenje bistvenega pomena tudi voda.

ENERGIJA

Vsebnost energije v hrani in pijači je izražena v  kilojoulih (kJ) ali v kilokalorijah (kcal) (1 kJ = 0,24 kcal; 1 kcal = 4,2 kJ). Ena kalorija predstavlja energijo, ki je potrebna da 1 g vode segrejemo za 1 °C.

Človek potrebuje energijo za vse procese, ki potekajo v telesu. Potrebe po energiji  se med ljudmi zelo razlikujejo in so odvisne predvsem od življenjskega obdobja, telesne dejavnosti in lastnih potreb (bazalnega metabolizma – energija, ki je potrebna za lastno delovanje telesa). Na stopnjo bazalnega metabolizma vpliva sestava telesa, starosti, spola, zdravstvenega stanja, telesne višine in mase….

Hrana se tekom prebave razgradi na manjše enote, ki se v telesu lahko absorbirajo. Največ energije telesu zagotavljajo maščobe (37 kJ oz. 9 kcal na en gram maščobe) ter beljakovine in ogljikovi hidrati (17 kJ oz. 4 kcal). Ne smemo pa pozabiti, da veliko energije vsebuje tudi alkohol (29 kJ oz. 7 kcal), vendar tega ne prištevamo med hranila, saj ima neugoden vpliv na telo.

BELJAKOVINE

Beljakovine oz. proteini imajo v telesu za življenje veliko pomembnih funkcij. Med drugim so potrebne za rast in razvoj, sodelujejo pri imunskem sistemu, izgradnji in delovanju mišic, v prenosu številnih snovi po telesu…

Priporočen dnevni vnos beljakovin znaša 10 do 15 % skupnega energijskega vnosa, kar predstavlja 0,8 do 1,9 g beljakovin na kilogram telesne mase. Torej, če naša telesna masa znaša 65 kg, naj bi dnevno zaužili od 52 do 124 g beljakovin.  Na zadosten vnos beljakovin moramo paziti še posebej v določenih obdobjih življenja, kot so otroštvo, nosečnost in v starosti. Za starejše ljudje in bolnike s kroničnimi boleznimi, kot tudi za športno aktivne osebe, je priporočeno, da dnevno zaužijejo vsaj 1,2 g beljakovin na kilogram telesne mase. Da zagotovimo zadostni vnos, se naj beljakovine vključijo v vsak obrok (20 do 30 g beljakovin na obrok).

Beljakovine v prehrani so tako živalskega kot tudi rastlinskega izvora. Največji vir beljakovin predstavljajo meso, ribe,  mleko in mlečni izdelki ter jajca.  Bogat rastlinski vir beljakovin prestavljajo stročnice (fižol, čičerika, grah…), žita (pšenica, pira, rž…) in oreščki (orehi, mandlji, lešniki)..

MAŠČOBE

Maščobe v prehrani predstavljajo pomemben vir energije, saj imajo visoko energijsko vrednost (37 kJ oz. 9 kcal na en gram maščobe). Poleg tega so v telesu pomembna sestavina celičnih membran in hormonov ter pripomorejo k boljši absorpciji v maščobah topnih vitaminov (A, D, E, K).

Priporočen dnevni vnos maščob v prehrani predstavlja med 20 in 30 % skupnega dnevnega energijskega vnosa.

Maščobe so sestavljene večinoma iz glicerola ter maščobnih kislin. Vrsta maščobnih kislin določa lastnosti posamezne maščobe. Najbolj pogosto jih delimo na nasičene in na nenasičene maščobne kisline. Za nasičene je značilno, da ne vsebujejo nobene dvojne vezi, medtem ko nenasičene vsebujejo eno ali več dvojnih vezi.

Nasičene maščobe se nahajajo  v živilih živalskega izvora (maslo, siri, maščoba v mesu), veliko pa jih je tudi v kokosovem in palminem olju.  Velikokrat se nahaja kot skrita maščoba v raznih piškotih, hrenovkah, salamah, ocvrtih živilih, rogljičkih…Teh maščob naj ne zaužijemo več kot 10 % dnevnega energijskega vnosa.

 

Nenasičene maščobe pripomorejo k zniževanju holesterola v krvi in preprečevanju tveganja za pojav bolezni srca in ožilja. Najdemo jih predvsem rastlinskih oljih, kot tudi v različnih oreščkih in avokadu. Dnevno naj predstavljajo 2/3 vseh zaužitih maščob, oz. do 20 % energijskega vnosa.

OGLJIKOVI HIDRATI

Glavna naloga ogljikovih hidratov je oskrba telesa z energijo, saj jih je potrebno zaužiti v večjih količinah. SO osnovno hranilo za živčni sistem. Predstavljajo preostali energijski vnos, ki ga ne zaužijemo z beljakovinami in maščobami. Torej, dnevno jih naj bi zaužili vsaj 50 % energije z ogljikovimi hidrati.

Glede na sestavo jih delimo na enostavne in sestavljene ogljikove hidrate. Enostavne z drugo besedo imenujemo tudi sladkorji. Ti se naj v naši prehrani nahajajo v čim manjši količini. Sladkor je pogosto dodan predpripravljenim živilom, pijačam, konzerviranim izdelkom, kosmičem, mlečnim izdelkom,… zato je pomembno, da uživanje tovrstnih živil omejimo v čim večji meri.

Glavnino ogljikovih hidratov naj predstavljajo sestavljeni ogljikovi hidrati, ki jih najdemo v žitih, stročnicah, zelenjavi, sadju…

Med sestavljene ogljikove hidrate uvrščamo tudi prehransko vlaknino, ki pomembno prispeva k boljšemu zdravju. Pomemben vir vlaknine predstavljajo žita in žitni izdelki (polnozrnata), sadje in zelenjava.

TEKOČINA

Po priporočilih naj vsak dan zaužijemo okoli 1,5 litra tekočine. Prednost naj damo vodi, mineralni vodi, ali nesladkanim čajem. S sladkorjem sladkane pijače uživajmo le redko, saj so bogate z energijo in lahko ob povečanem vnosu pomembno pripomorejo k pojavu debelosti in drugim boleznim.

 

 

 

Starost (leta) Priporočen dnevni energijski vnos (kJ (kcal)/dan)
Nizek ravne telesne dejavnosti Zmerna raven telesne dejavnosti Visoka raven telesne dejavnosti
M Ž M Ž M Ž
OTROCI
1-3 5021 (1200) 4602 (1100) 5439 (1300) 5021 (1200)
4-6 5858 (1400) 5439 (1300) 6694 (1600) 6276 (1500) 7531 (1800) 7113 (1700)
7-9 7113 (1700) 6276 (1500) 7950 (1900) 7531 (1800) 8786 (2100) 8368 (2000)
10-12 7950 (1900) 7113 (1700) 9205 (1900) 8368 (2000) 10042 (2400) 9205 (2200)
13-14 9623 (2300) 7950 (1900) 1878 (2200) 9205 (2200) 12134 (2900) 10460 (2500)
MLADOSTNIKI
15-18 10878 (2600) 8368 (2000) 12552 (3000) 9623 (2300) 14226 (3400) 10878 (2600)
ODRASLI
19-24 10042 (2400) 7950 (1900) 11715 (2800) 9205 (2200) 1970 (3100) 10460 (2500)
25-50 9623 (2300) 7531 (1800) 11297 (2700) 8786 (2100) 12552 (3000) 1042 (2400)
51-64 9205 (2200) 7113 (1700) 10460 (2500) 8368 (2000) 11715 (2800) 9205 (2200)
STAREJŠI
> 65 8786 (2100) 7113 (1700) 10460 (2500) 7950 (1900) 11715 (2800) 8786 (2100)

 

 

Opombe:

Nosečnice potrebujejo v drugem trimesečju dodatke 1046 kJ (250 kcal)/dan, v tretjem trimesečju pa dodatek 2092 kJ (500 kcal)/dan (dodatek je neodvisen od vsakokratne vrednosti PAL). Te vrednosti dodatkov veljajo za ženske, ki so imele normalno težo pred nosečnostjo, glede na priporočljiv prirast teže v nosečnosti (12 kg do konca nosečnosti) in nezmanjšano telesno dejavnostjo.

Polno doječe matere potrebujejo do 6. meseca dodatek 500 kcal/na dan (dodatek je neodvisen od vsakokratne vrednosti PAL). Za delno dojenje po 4 do 6 mesecih ni določene vrednosti, ker je poraba energije odvisna od trajanja in intenzivnosti dojenja.

– PAL (=physical acitivity level; raven telesne dejavnosti). PAL lahko v običajnih življenjskih razmerah variira med 1,2 in 2,4.

 • PAL (1,4): raven telesne dejavnosti za izključno sedečo dejavnost z malo ali brez naporne aktivnosti v prostem času (npr. pisarniški uslužbenci, finomehaniki)
 • PAL (1,6): raven telesne dejavnosti za sedečo dejavnost, občasno tudi večjo porabo energije za hojo in stoječe aktivnosti (npr. laboranti, študenti, delavci na tekočem traku)
 • PAL (106): raven telesne dejavnosti za pretežno stoječe delo (npr. gospodinje, prodajalci, natakarji, mehaniki, obrtniki). Za športno udejstvovanje ali za naporne aktivnosti v prostem času (30 do 60 minut, 4-5-krat na teden) se lahko na dan doda še 0,3 enote PAL

 

VIR: D-A-CH. 2015. Referenčne vrednosti za energijski vnos ter vnos hranil. URL: https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/. Povzetek v slovenskem jeziku: NIJZ. 2016. http://www.nijz.si/sl/referencne-vrednosti-za-energijski-vnos-ter-vnos-hranil

Vnos makrohranil za osebo, ki na dan potrebuje 9250 kJ (2200 kcal):

MAKROHRANILO % energijskega vnosa Vrednosti v kJ (kcal)
Beljakovine 10 -15 925 (220) – 1388 (330)
Maščobe 20 – 30 1850 (440) – 2775 (660)
Ogljikovi hidrati nad 50 nad 4625 (1100)

 

Tekst pripravila

Erika Jesenko

 

Več

Vabilo na Žirfit 2018

 

Leto je okoli in prišel je čas za Žirfit 2018. O odzivih in rezultatih je bilo veliko napisanega in povedanega v lanskih številkah Žirovskih stopinj in na spletni strani arcusmedici.si, zato bomo tokrat razjasnili najpogostejša vprašanja občanov v zvezi z Žirfit-om.

Kje in kdaj bo drugi Žirift?

Prireditev bo v soboto 26.5.2018, s pričetkom ob 7:00 in bo izvedena tudi ob slabši vremenski napovedi. Zbirna točka je v jedilnici Osnovne šole Žiri.

Komu je namenjen?

Dogodek je namenjen starejšim od dvajsetih let, lepo vabljeni vsi: študentje, zaposleni, upokojenci, starostne omejitve ni.

Kaj potrebujem za udeležbo?

Zaradi lažje organizacije se je potrebno prijavit. Prijave bomo zbirali od  v ambulantah družinskih zdravnikov v Žireh, ter izbranih podjetjih v Žireh. Ob prijavi boste izbrali željeni termin prihoda, ter prejeli osnovna navodila. Svetujemo, da na dogodek pridete v lahkih oblačilih, v katerih se dobro počutite.

Ali se dogodka lahko udeležim, če sem bil udeleženec prvega Žirfit-a?

Osnovni namen Žirift-a je omogočiti vpogled in oceno v telesno zmogljivost čim večjemu številu ljudi. Testiranje je smiselno izvajati na 3-5let, oziroma po presoji osebnega zdravnika, v krajših intervalih. Za več informacij se oglasite v ambulanti Arcus Medici.

Predvsem ne pozabite na dobro voljo in upam, da se ponovno vidimo v velikem številu. Na dogodku bomo zbirali prostovoljne prispevke za šolski sklad. Zbrana sredstva bomo namenili žirovskim otrokom za šolo v naravi.

Število udeležencev je omejeno, z zbiranjem prijav pričnemo s 16.4.2018. Pokličite v ambulanto Arcus Medici ali vprašajte pri svojem delodajalcu.

 

Jaka Strel

Več

Psihoterapija v Žireh

PSIHOTERAPIJA v Žireh

Zdravje je stanje popolne telesne, duševne in socialne blaginje ter ne le odsotnost bolezni ali hibe. Živimo v času nenehnega stresa, ki primarno vpliva na naše duševno stanje in ni tako poredko, ko se zaradi dolgotrajnega stresa začnejo pojavljati znaki duševne bolezni.

Psihoterapija je proces, s katerim spoznavamo in raziskujemo sebe, svoje sheme in konstrukte, svoja doživljanja, občutke, misli in telesne senzacije. Ob tem pa ob uporabi različnih tehnik predelujemo dogodke, ki imajo pomemben vpliv na lastno doživljanje dogodkov in na trenutne odnose. Psihoterapevtska obravnava navadno poteka enkrat tedensko po 45 min. Trajanje je odvisno od želja in ciljev posameznika. Izvajamo individualno, partnersko, družinsko in skupinsko psihoterapijo.

 • Pomagamo vam pri težavah, kot so:
 • anksioznost,
 • depresija,
 • stres in nezmožnost sprostitve,
 • težave v partnerstvu, družini in drugih medosebnih odnosih,
 • občutja nesmisla in neizpolnjenosti,
 • pomanjkanje samozavesti,
 • osebnostne motnje,
 • psihične stiske po travmatskih doživetjih,
 • motnje hranjenja,
 • različne vrste odvisnosti itd.

Psihoterapevti z različnimi metodami in tehnikami pomagajo pri procesu raziskovanja sebe, pri predelovanju čustvenih vsebin ali travmatskih izkušenj, ki imajo vpliv v sedanjih odnosih in situacijah. V psihoterapiji gre za gradnjo zaupnega in varnega odnosa med klientom in terapevtom, kjer oseba pridobi pozitivno in empatično izkušnjo odnosa, se bolj zave lastnih občutkov, telesnih senzacij in vedenj, kar vse vpliva na boljše počutje posameznika.

Zavedajoč se pomembnosti stabilnega duševnega stanja smo v Arcus Medici povabili psihoterapevta Dr. Silva Koželja.  Zaradi objektivnih razlogov psihoterapevt ni mogel nadaljevati z izvajanjem psihoterapije in je za to predlagal psihoterapevtko Darjo Gerbert, ki bo v prostorih naše ambulante enkrat ali dvakrat  izvajala psihoterapijo.

Ponovni začetek psihoterapevtske obravnave bo v torek 4.12.2018

Predvideni termini so vsak torek od 16.00 do 19.00 oz. po dogovoru.

Cena psihoterapevtske obravnave je 55 evrov na obravnavo. Obravnava traja 50 minut.

Za informacije in naročanje nas kontaktirajte na:

dr.pecev@arcusmedici.si  tel: 0820 50 171

dr.strel@arcusmedici.si  tel: 0820 50 170

 

Predstavitev psihoterapevtke

 

Darja GEBERT, mag. je diplomirala na Teološki fakulteti v Ljubljani. Strokovno pot je nadaljevala na  magistrskem programu Zakonske in družinske študije, nato pa uspešno zaključila program izpopolnjevanja iz Zakonske in družinske terapije. Terapevtske izkušnje je pridobivala kot terapevtka – stažistka na Frančiškanskem družinskem inštitutu pod vodstvom dr. Christiana Gostečnika. Dodatno se je izobraževala tudi za terapevtsko delo z otroki. Vloga mame in partnerice ji omogoča razumevanje medosebnih odnosov in izzivov starševstva. Pri delu jo vodi sočutje, v pomoč so ji izkušnje iz različnih področij, na katerih je aktivno sodelovala. Dolga leta je bila aktivna športnica, izkušnje ima tudi s pedagoškim ter prostovoljnim delom z otroki in žrtvami kaznivih dejanj. Pri svojem delu se ukvarja tudi z nasiljem (verbalno, psihično in fizično), različnimi oblikami zasvojenosti (alkohol, droge, odnosi, hrana,…) in mobingom, katerega je opisala in raziskovala v svoji magistrski nalogi. Izkušnje na omenjenih področjih je pridobivala tekom študija, tudi skozi dolgoletno delo v policiji.

Več

Korak do zdravja z Alpino

Podjetje Alpina se je na pobudo žirovskih zdravnikov dr. Jaka Strela in dr. Ivana Peceva ter vodstva podjetja, vključilo v pilotni projekt zdravstveno preventivne obravnave zaposlenih v podjetju Alpina. S ciljem spodbujanja zdravega življenjskega sloga zaposlenih ter posledično boljšega počutja na delovnem mestu,  je Alpina pred leti že uvedla projekt ‘Zdravje na delovnem mestu’, ki je vključeval različne aktivnosti, od subvencionirane športne vadbe do skupinske udeležbe na športnih dogodkih.  Da bi prizadevanje vodstva na tem področju še bolj približali čim širšemu krogu zaposlenih, so v začetku letošnjega leta vse zaposlene že aktivno vključili v prve delavnice na temo zdravega načina življenja, pod vodstvom domačih zdravnikov ambulante družinski medicine Arcus Medici. Cilj delavnic je, da se vsi zaposleni, ne glede na delovno mesto,  seznanijo s pomenom zdravega življenjskega sloga, telesne zmogljivosti in preventive. Delavnice tedensko potekajo od začetka januarja do sredine februarja 2018. Prve posameznike, ki so se že udeležili delavnice, smo vprašali za mnenje in prejeli zelo pozitivne odzive. Spodbudno je, da zaposleni nove aktivnosti v podjetju sprejemajo in si  želijo še več sodelovanja pri podobnih projektih. Na drug strani pa vodstvo Alpine, ki razvija in trži izdelke, kateri posredno prispevajo h kakovostnemu življenjskemu slogu, sledi filozofiji blagovne znamke tudi na drugih področjih.

O projektu

Zdravje je naše največje bogastvo in je osnovna pravica za vse. Predstavlja izziv, katerega moramo sprejeti posamezniki, zdravstveni delavci, delodajalci in lokalna skupnost in je toliko večji zaradi vedno večjega razkoraka med zdravjem prebivalstva. Na eni strani je populacija, ki ima zdrav življenjski slog, majhna tveganja za razvoj bolezni in ob ustrezni motivaciji visoko produktivnost na delovnem mestu. Na drugi strani je zdravstveno ogrožena populacija, ki zaradi različnih razlogov ne vzdržuje ustreznega življenjskega sloga in ima posledično zdravstvene težave, ki vplivajo na kakovost življenja in posledično družbo, v kateri živi.

Zato so žirovski družinski zdravniki in podjetje Alpina kot partnerji vstopili v projekt »Korak do zdravja – z Alpino«, katerega osnovni namen je omogočiti zaposlenim dostop do verodostojnih informacij o zdravju, opredeliti tveganja in oceniti stopnjo zdravja. Ob tem smo si  postavili ambiciozne dolgoročne cilje, ki so pomembni ne le za podjetje Alpina, temveč tudi za celotno lokalno prebivalstvo, z vključevanjem vseh generacij.

Cilji:

 • povečati dostopnost informacij o zdravju;
 • izboljšati kakovost preživljanja prostega časa in posledično zmanjšati tveganja za zdrave zaradi življenjskega sloga;
 • opredeliti dejavnike tveganja za zdravje v lokalnem okolju in na delovnem mestu;
 • zmanjšati stopnjo obolevnosti za bolezni sodobnega časa (arterijska hipertenzija, sladkorna bolezen, bolezni mišično skeletnega sistema itn.);
 • organizacijsko in strokovno povezati zdravstveni, gospodarski, šolski in športni sektor v skupnem cilju boljšega zdravja prebivalstva.

Pilotni projekt je zastavljen kot osnova za oblikovanje sistema dolgoročne zdravstveno preventivne obravnave v lokalnem okolju in bo povezoval zdravstvo, lokalno skupnost (šole, društva, zasebne prakse) in gospodarstvo. Tako bo omogočena sistematična in aktualni zdravstveni problematiki prilagojena preventivna dejavnost, ki bo osnova za ohranjanje in izboljšanje zdravja prebivalstva vseh generacij Žirovk in Žirovcev.

Izvedba projekta

Pilotni projekt, v katerega so vključeni vsi zaposleni v Alpini d.o.o. v Žireh, bo potekal od januarja do septembra 2018. Pri organizaciji in izvedbi projekta sodelujejo družinski zdravniki in poslovodstvo podjetja Alpina, načrtuje pa se tudi vključevanje strokovnjakov s področja kineziologije, psihologije in ergonomije.

V prvi fazi projekta se izvajajo delavnice na temo življenjskega sloga, kjer se udeleženci seznanijo z osnovami življenjskega sloga in področji zdravstvene preventive, ki jih omogoča zdravstveni sistem v Sloveniji (preventivni zdravstveni pregledi, programi: SVIT, DORA, ZORA, cepljenja). Udeleženci lahko podajo tudi mnenja, predloge za nadgradnjo in želje za prihodnje teme delavnic, kar bo osnova za izbiro aktualnih vsebin, programov in ukrepov v podjetju Alpina ter ambulantah družinske medicine v Žireh.

V drugi fazi bo v dodatno diagnostično obravnavo s področja zdravstvenega stanja, telesne sestave in telesne zmogljivosti vključenih 40 zaposlenih v Alpini, ki so se udeležili promocijskega dogodka Žirfit 2017. Na podlagi njihovih rezultatov jim bodo svetovani ustrezni ukrepi ali vključitev v intervencijski program za obdobje 4 mesecev, z namenom izboljšanja telesne zmogljivosti in zmanjšanje tveganja za razvoj bolezni sodobnega časa.

V nadaljevanju si vsi partnerji želijo nadgraditi sodelovanje z društvi, zasebnimi praksami in drugimi deležniki, ki lahko glede na potrebe, prispevajo k dodani vrednosti projekta.

Prihodnost

Projekt ima glede na ambicije partnerjev, strokovne in organizacijske podlage potencial, da postane  primer dobre prakse na področju ohranjanja in izboljševanja zdravja prebivalstva vseh generacij. Uspešnost pilotnega projekta bomo v prvi fazi ocenjevali glede na doseganje pozitivnih sprememb v zdravju udeležencev intervencijskega programa, ter mnenju udeležencev delavnic. Na tej osnovi bodo partnerji sprejeli odločitev o nadaljnjih aktivnostih.

Dolgoročna uspešnost projekta in vpliv na zdravje prebivalcev Žirovske občine bo odvisen od deleža ljudi, ki bodo vključeni v obravnavo. Posledično bo najpomembnejši odziv lokalnega okolja in vključevanja novih partnerjev v projekt, s čimer bo v projekt lahko vključenih še več  Žirovk in Žirovcev.

Več

Razpis za delovno mesto: Diplomirana medicinska sestra

ZAVOD FITLAB, Partizanska 8A, 1370 Logatec

razpisuje prosto delovno mesto:

DIPLOMIRANA MEDICINSKA SESTRA V REFERENČNI AMBULANTI DRUŽINSKE MEDICINE– M/Ž

Število razpisanih delovnih mest: 1
Vrsta zaposlitve: polni delovni čas
Trajanje zaposlitve: nedoločen čas

Poskusno delo 4 mesece

Pogoji za opravljanje dela:

 • Izobrazba: visokošolska 2.stopnje, visokošolska univerzitetna (prejšnja) ipd., Zdravstvena nega in oskrba
 • Delovne izkušnje 1 leto
 • Vozniški izpit B kategorije
 • Znanje jezikov: slovenski jezik razumevanje tekoče, govorjenje tekoče, pisanje tekoče
 • Računalniška znanja: obračunski program v zdravstvu: napredno, urejevalniki besedil – osnovno, delo s preglednicami – osnovno, delo z bazami podatkov – osnovno, poznavanje računalniških omrežij – osnovno, računalniško oblikovanje – osnovno

 

Opis dela in nalog:

 • opravljanje nalog diplomirane medicinske sestre v referenčni ambulanti družinske medicine,
 • zdravstvena preventivna vzgoja
 • izvajanje zdravstvene nege v skladu s strokovno usposobljenostjo, sodelovanje v timu zdravnika pri izvajanju osnovne zdravstvene dejavnosti, izvajanje delnih aktivnosti na področju sterilizacije, vodenje dokumentacije
 • Naročanje pacientov (elektronsko, telefonsko,…)
 • Sprejemanje in vpis pacientov

 

Rok za prijavo:  4. 12. 2017 –  8. 12. 2017
Pisne vloge z življenjepisom in dokazili o izpolnjevanju pogojev naj kandidati/ke v razpisnem roku po pošti pošljejo na naslov: Zavod Fitlab, Partizanska 8A, 1370 Logatec ali po e- pošti: jaka.strel@fitlab.si

 

Kontaktna oseba: Jaka Strel, dr. med., direktor Zavoda Fitlab, telefonska številka: 082050170

Več

NOV URNIK

Spoštovani,

s 1.10.2017 bodo ambulante družinske medicine ordinirale v spremenjenem urniku.

Jaka Strel, dr.med.spec

Ponedeljek Torek Sreda Četrtek* Petek**
Dopoldne 6:30-13:30 6:30 – 13:30 Po razporedu
Popoldne 13:00-20:00 12:00-19:00

Hišni obiski so predvideni v ponedeljek od 13:00 do 14:00 in v torek od 12:30 do 13:30.

Ivan Pecev, dr.med.spec

Ponedeljek Torek Sreda Četrtek* Petek**
Dopoldne 6.30-13.30 6:30 – 13:30 Po razporedu
Popoldne 13:00-20:00 12:00-19:00

Hišni obiski so predvideni v ponedeljek od 12:30-13:30 in v torek od 13:00 do 14:00

 

Dušan Sedej, dr.med.spec

Ponedeljek Torek Sreda Četrtek Petek ***
Dopoldne 6:00 – 14:00 6:00 – 14:00 Po razporedu
Popoldne 12:00-20:00 12:00-20:00

 

 

Predviden čas za malico je od 9:30 do 10.00 v dopoldanskem času ter od 15:30 do 16:00 v popoldanskem času.

*Ob četrtek je delo v ambulanti Arcus Medici po razporedu in sicer dr. Pecev dela vsak tretji in četrti četrtek v mesecu. Dr. Strel dela vsak prvi, drugi in peti četrtek v mesecu.

** Ob petkih delo v ambulanti Arcus Medici poteka izmenično po razporedu in sicer:  prvi, tretji in peti petek v mesecu v dopoldanski izmeni od 6.30 do 13.30 ter vsak drugi in četrti petek v mesecu v popoldanski izmeni od 12.00 do 19.00. Dr. Pecev dela vsak prvi, drugi ter peti petek v mesecu. Dr. Strel dela vsak tretji ter četrti petek v mesecu.

*** Ob petkih dr. Sedej dela izmenično in sicer vsak drugi in četrti petek v dopoldanskem času od 6:00 do 14:00 ter vsak prvi in tretji petek v popoldanskem času od 12:00 do 20:00

V primeru nujnih stanj pokličite 112

V primeru odsotnosti zdravnikov ali izven delovnega časa pokličite dežurno ambulanto v Škofji Loki na tel.  04/502 00 70

 

Arcus Medici

Več