Kaj pomenijo nove spremembe strategije cepljenja?

V zadnjih dneh je veliko novih informacij o cepljenju proti COVID-19 in napovedanih spremembah strategije cepljenja v Sloveniji. Da ne bo prihajalo do prevelike zmede, vam spodaj pojasnjujemo, kaj za vas v praksi pomenijo napovedane spremembe:

  • vse vaše prijave na cepljenje v Arcus Medici so in bodo veljavne kljub napovedani vzpostavitvi aplikacije za cepljenje;
  • če bo dobava cepiv zadostna, je v naslednjem tednu načrtovano cepljenje starejših od 50 let in začetek cepljenja mlajših od 50 let, ki imajo kronične bolezni
  • z naslednjim tednom bomo za tretjino povečali kapaciteto cepljenja. Načrtujemo, da bomo na ta način do prve polovice meseca junija cepili vse, ki so trenutno prijavljeni. Pogoj za to je ustrezna dobava cepiv in napovedana sprememba strategije cepljenja, ki bo omogočala cepljenje vseh prijavljinih na cepljenje brez omejitev.
  • še vedno sta na voljo 2 cepivi, in sicer Comirnaty (Pfizer-BioNTech) in Vaxzervia (AstraZeneca). Vrste cepiva ni mogoče izbirati, ker imamo stroga navodila, koga lahko cepimo z določenim cepivom. Cepiva Janssen (Johnson&Johnson) trenutno ni na voljo, niti nimamo informaciji, kdaj bo.
  • POMEMBNO: v kolikor zavrnete cepljenje z določenim cepivom, vas bomo primorani uvrstiti na konec cepilnega seznama.
  • osebe, ki so COVID-19 prebolele pred več kot 6 meseci in manj kot 8 meseci, prejmejo samo en odmerek cepiva.

Naj ponovimo, da so vsa cepiva varna in odobrena s strani pristojnih institucij. Razen pričakovanih reakcij na cepljenje drugih pomembnih stranskih učinkov nismo zaznali.

Zaradi lažjega načrtovanja cepljenja prosimo vse občanke in občane, ki še razmišljate o prijavi na cepljenje, da to storite čim prej, saj bomo tako lažje zagotovili ustrezno število cepiv – to je namreč odvisno od števila prijav v ambulanti. Posebej vabimo k prijavi osebe, stare med 18 in 50 let.