Spremenjena strategija cepljenja: prednostno starejši od 60 let

Obveščamo vas, da s 1. aprilom v veljavo stopa nova strategija cepljenja, po kateri se v naslednjih treh tednih prioritetno cepi samo starejše od 60 let. V nadaljevanju dodajamo sporočilo in obrazložitev NIJZ.

Po precepljenosti je Slovenija v zgornjem delu sredine med državami Evropske unije. Starostne skupine cepljenih so ključne za spreminjanje strategije cepljenja. V Sloveniji smo po poročanju NIJZ uspešni pri cepljenju starejših od 80 let in smo na poti, da precepimo starejše od 75 let. Ob nastopu tretjega vala moramo čim hitreje cepiti starostne skupine nad 60 let.

Epidemična situacija zahteva intenzivnejši pristop na terenu k rizičnim skupinam, ki imajo težji potek in slabši izziv zdravljenja z vidika nadzora in organizacije cepljenja.

Trenutne usmeritve v zvezi s cepljenjem narekujejo, da se v naslednjih treh tednih prioritetno cepi samo starejše od 60 let. Pomembna sprememba v cepilni strategiji je tudi ta, da cepivo AstraZenece ni več namenjeno za mlajše od 65 let, ampak se s to vrsto cepiva cepi vse starostne skupine. To pomeni, da so vsa cepiva rezervirana za vse prebivalce.

Vir: www.nijz.si