Potrdila o prebolelem COVID-19

Z današnjim dnem osebe, ki so že prebolele COVID-19 oz. so bile cepljene z dvema odmerkoma cepiva, hitrih testov ne bodo potrebovale. Zadoščalo bo potrdilo o cepljenju oz. o prebolelem COVIDU-19 – zadostuje izpis pozitivnega testa za COVID-19. Tega lahko posamezniki zase pridobijo preko portala zVem ali kot print v Arcus Medici. Potrdilo lahko izda samo vaš izbrani osebni zdravnik.

Glede izdaje potrdil s strani Ministrstva za zdravje še nismo prejeli uradnih navodil in se opravičujemo za vse nastale nevšečnosti. Trenutne usmeritve za paciente, ki potrebujejo potrdilo, so sledeče:

Osebe, ki so prebolele COVID-19, so praviloma imune v obdobju 21 dni do 6 mesecev od potrjene okužbe. Osebe to lahko dokazujejo s pozitivnim izvidom brisa na prisotnost SARS-CoV-2 s testom PCR ali hitrim antigenskim testom, od odvzema brisa pa je poteklo najmanj 21 dni in največ 6 mesecev. V tem obdobju se smatra, da oseba ni več kužna in testiranje ni potrebno. V primeru, da je od začetka bolezni poteklo manj kot 21 dni ali v primeru, da okužba ni bila potrjena s testiranjem, se kot dokazilo, da je oseba prebolela COVID-19 šteje potrdilo zdravnika.

Osebe, ki so:
  • prebolele COVID-19, ki je bil potrjen s testiranjem, lahko izpis pozitivnega testa pridobijo s portala zVem ali jim ga natisnemo v Arcus Medici
  • prebolele COVID-19, vendar niso bile testirane, naj kontaktirajo ambulanto, kjer se bomo našli rešitev glede na individualen primer.

Občane želimo ob tej priložnosti spodbuditi k uporabi portala zVem, kjer lahko dostopate do vseh storitev Ezdravja (eRecept, eNaročanje, Centralni register podatkov o pacientu), tako boste na tekočem z veljavnostjo napotnic, izdanimi recepti, ter aktualnimi izvidi, ki jih izvajalci zdravstvneih storitev objavljajo na portalu Ezdravje.

Registracija je enostavna, potrebujete le kvalificirano digitalno potrdilo.