Izolacija in karantena

Izolacija je ukrep, ki ga izbrani osebni zdravnik odredi osebi, okuženi s SARS-CoV-2,. Pomeni, da oseba ne sme zapuščati doma ter mora omejiti stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni.

Izolacija je izjemno pomemben ukrep, ki ga je potrebno dosledno upoštevati. Bolnik, ki je v izolaciji, je v bolniškem staležu. Trajanje izolacije določi izbrani osebni zdravnik, pri blago potekajočih okužbah tipično traja 10 dni.

Karantena je ukrep, s katerim se omeji svobodno gibanje zdravim osebam, ki so bile ali za katere se sumi, da so bile v stiku z nekom, ki je zbolel z nalezljivo boleznijo v času njegove kužnosti.

Karantena traja 10 dni od datuma zadnjega stika z osebo pri kateri je bila potrjena okužba z novim koronavirusom.

Prvi dan 10 dnevne karantene za družinske člane obolelega je datum izvida testiranja.  Karantena traja 10 dni.

Karantene zaradi stika z okuženo osebo ni mogoče prekiniti z negativnim testom.

Vsa navodila za pridobitev potrdila o karanteni na domu so dostopna na naslednji povezavi: https://www.nijz.si/sl/nova-ureditev-karanten-na-domu

V karanteni je samo oseba, ki je bila v visoko rizičnem kontaktu z osebo pri kateri je bila potrjena okužba z novim koronavirusom.

Če se pri vas pojavijo simptomi ali znaki okužbe z novim koronavirusom ostanite doma in po telefonu ali elektronski pošti kontaktirajte svojega osebnega zdravnika, ki vas bo naročil na testiranje.

Če ste zdravi in ne kažete znakov ali simptomov okužbe z novim koronavirusom testiranje ni potrebno. Negativen test prav tako ne skrajša trajanja karantene.

Karantena zaradi visokorizičnega stika z osebo, pri kateri je potrjena okužba z novim koronavirusom, traja 10 dni. Po pretečeni karanteni lahko normalno opravljate svoje vsakodnevne aktivnosti, svetovano pa je, da še 4 dni (torej skupno 14 dni) omejujete nenujne stike in opazujete svoje zdravstveno stanje. Kontrol bris ni potreben.

Testiranje

Dokazano je bilo, da je najprimernejše mesto za odvzem brisa sluznica nosnega dela žrela (torej skozi nos), saj se virus pomnožuje ravno tam. Bris, ki je vzet iz ustnega dela žrela (skozi usta, laično poimenovan bris grla) ima dokazano manjšo občutljivost. To pomeni, da s takšnim brisom “zgrešimo” večji odstotek okuženih ljudi. Prav tako je bris iz ustnega dela žrela ponavadi veliko manj prijeten, saj lahko zaradi draženja zadnje stene ustnega dela žrela (kjer bi se v tem primeru vzel bris) pride do refleksa na bruhanje.

Hitri testi so namenjeni izključno zdravim posameznikom (torej brez simptomov prehladnega obolenja). Na testiranje se lahko naročite preko obrazca na povezavi.

Množično testiranje na novi koronavirus s hitrimi antigenskimi testi poteka po različnih krajih po vsej Sloveniji. Lokacije lahko preverite na tej spletni strani.

Na odvzem brisa se ni potrebno naročati. S sabo morate imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Na lokaciji testiranja vam usposobljeno osebje odvzame bris.

Cepljenje

Trenutno veljavno navodilo je, da se z mRNA cepivi ne cepijo osebe, ki so alergične na sestavine cepiva. Tipično je to PEG/makrogol/polisorbat. Cepljenje se odsvetuje osebam, ki so imele v preteklosti reakcijo po kemoterapevtiku doxorubicinu (pri farmacevtski obliki, ki vsebuje polietilenglikol – Doxil), pripravku za čiščenje pred kolonoskopijo (Moviprep), kontrastu za izvedbo ultrazvoka (Definiy), metilprednizolon acetatu ali medroksiprogesteronu za injiciranje ter pri osebah, ki so po prvem odmerku mRNA cepiva doživele anafilaksijo. Za ostale osebe z znano alergijo na druge alergene ni ovire za cepljenje proti COIVD 19.

Glede cepljenja se pogovorite s svojim osebnim zdravnikom, saj le on lahko poda mnenje, glede na vaše specifično zdravstveno stanje.

Cepljenje s cepivom Comirnaty (Pfizer/BioNtech) ali AstraZeneca je potrebno odložiti v primeru hudih akutnimi vročinskimi stanji ali pri prisotni akutni okužbi. Prisotnost manjše okužbe in/ali blago zvišana telesna temperatura ni razlog za zakasnitev cepljenja.​​​​​​​

Vsi občani, ki so zainteresirani za cepljenje, se lahko prijavijo na listo kandidatov za cepljenje preko spletne aplikacije zVem.

Nenaročene osebe se lahko cepijo tudi na  “Dnevih odprtih vrat” v cepilnih centrih oz. na lokacijah izvedbe cepljenja z mobilnimi cepilnimi enotami. Na spletni strani Cepimo se so datumsko objavljeni izvajalci in kraji, v katerih se bo ustavila mobilna cepilna enota.

Pripravila: Valentina Jesenšek, dr. med.