Cepljenje proti gripi

Od 15. oktobra dalje pričenjamo s cepljenjem proti sezonski gripi.

V letošnjem letu je cepljenje proti gripi brezplačno za vse, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje.

Zakaj se cepiti proti gripi?

Pred gripo in morebitnimi zapleti, ki jo spremljajo, se najučinkoviteje zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem. Zato je cepljenje priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo. Gripa pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih, pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti in višjo smrtnostjo.

Komu priporočamo cepljenje?

Cepljenje priporočamo vsem, še posebej pa osebam s povečanim tveganjem za težji potek obolenja. To so:

  • starejši od 65 let,
  • osebe s kroničnimi obolenji srca in ožilja, kroničnimi obolenji dihal in presnove, vključno s sladkorno boleznijo, ter osebe z oslabelim imunskim sistemom,
  • nosečnice, dojenčki in majhni otroci (od 6 do 23 mesecev starosti),
  • osebe z izjemno povečano telesno težo (ITM < 40).

Cepljenje je posebej priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe.

Cepljenje odsvetujemo pacientom, ki so že imeli resnejše alergijske reakcije po cepivu proti sezonski gripi ter pacientom, ki imajo znane alergije na jajčne beljakovine.

Kako se naročiti na cepljenje?

Zaradi trenutnega zdravstvenega stanja in lažje organizacije dela se je na cepljenje potrebno predhodno naročiti. Naročite se na enak način kot na pregled pri svojem osebnem zdravniku: v kolikor imate možnost, je zaželjeno naročanje preko elektronske pošte, za ostale pa je seveda mogoče tudi naročanje preko telefona.

Vir: NIJZ
Designed by Freepik

Meni